Diamante de regalitate

Când au început diamantele să fie recunoscute ca pietre prețioase și folosite pentru bijuterii? Cea mai veche referire la ele a fost găsită într-un document sanscrit datat în jurul anului 300 î.Hr. Ele erau asociate cu zeii și erau folosite pentru a decora icoane și statui religioase. În India, numai regii, cea mai înaltă castă, aveau dreptul să le dețină.

Deși diamantele erau comercializate la est și la vest de India, ele erau în continuare apreciate în starea lor naturală de cristal sau lustruite pentru a le spori strălucirea și luciul. Prima breaslă a tăietorilor de diamante a fost înființată în 1375, iar atunci s-a dezvoltat practica tăierii pietrelor și a fațetării lor.

Încă din cele mai vechi timpuri, diamantele au fost apanajul regilor și al reginelor. De fapt, în secolul al XIII-lea, Ludovic al IX-lea al Franței a decretat că numai regalitatea putea deține diamante, un dictat care a dispărut aproximativ 100 de ani mai târziu. Până la sfârșitul secolului al XV-lea, acestea au fost folosite ca verighete de nuntă.

Cel mai mare diamant găsit vreodată a fost un diamant de 3106 carate, descoperit în 1905 într-o mină deținută de Thomas Cullinan, pentru care a fost făcută piatra. Acesta a fost tăiat în pietre mai mici, cel mai mare fiind transformat în diamantul Great Star of Africa de 530 de carate, tăiat de frații Asscher, o firmă de diamante celebră până în prezent. Se mai numește și diamantul Cullinan I și este montat în Sceptrul Crucii Regatului Unit. O piatră mai mică tăiată din diamantul Cullinan se numește Lesser Star of Africa. Aceasta cântărește 317 carate și face parte din Coroana Imperială de Stat. Ambele pietre prețioase pot fi văzute ca parte a Bijuteriilor Coroanei Britanice, care sunt expuse în Turnul Londrei. Restul diamantului Cullinan a fost tăiat în 11 pietre de greutate mai mică și într-o serie de fragmente.

Deși diamantul Cullinan este cel mai mare diamant găsit vreodată, există un zvon conform căruia bărbatul care a descoperit diamantul a rupt de fapt o parte din el înainte de a-l prezenta proprietarului minei. Acest diamant, dacă zvonul este adevărat, ar fi avut 5.000 de carate!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*