Cele mai uimitoare imagini realizate de telescopul James Webb al NASA din spațiu anul acesta

A trecut un an de când a fost lansat telescopul spațial James Webb și ne încântă cu imagini uluitoare din spațiu.

Ochiul nostru liber nu ar putea vedea niciodată ceea ce vede telescopul: călătorind prin lumină și spațiu, James Webb poate vedea originile universului – ceva ce mintea noastră abia poate începe să înțeleagă.

Lucrând ca o mașină a timpului, primele imagini distribuite de acest puternic telescop pe 12 iulie ne-au arătat galaxii îndepărtate, stele pe moarte și atmosferele planetelor din afara sistemului nostru solar.

Mai jos sunt câteva dintre cele mai uimitoare imagini lansate până acum.

O privire mai profundă asupra stâlpilor creației

Telescopul James Webb a surprins o vedere foarte detaliată a emblematicilor Stâlpi ai Creației – prima dată făcuți celebri prin imaginile realizate de telescopul Hubble al NASA în 1995 – unde noi stele se formează în nori denși cu gaz și praf.

Stâlpii tridimensionali arată ca formațiuni de stâncă, dar sunt mult mai permeabili. Aceste coloane sunt formate din gaz interstelar rece și praf care apar – uneori – semitransparente în infraroșu apropiat.

Bazându-se pe imaginile realizate în 1995 și 2014, noua viziune a lui Webb despre Stâlpii Creației îi va ajuta pe cercetători să își reînnoiască modelele de formare a stelelor prin identificarea unui număr mult mai precis de stele nou formate, precum și a cantităților de gaz și praf din zonă.

De-a lungul timpului, ei vor începe să înțeleagă mai bine cum se formează și erup stelele din acești nori prăfui de-a lungul a milioane de ani.

Pe 28 octombrie, NASA a lansat oa doua imagine a Stâlpilor Creației, văzută de data aceasta de Instrumentul Mid-Infrared (MIRI) al lui Webb. Și este bântuitor – în cuvintele NASA, această redare excepțional de prăfuită o face atât întunecată, cât și „înfricoșătoare”.

Acest lucru se datorează faptului că, în timp ce lumina infraroșu mijlociu este specializată în detalierea locației prafului, la aceste lungimi de undă majoritatea stelelor din jur nu sunt suficient de strălucitoare pentru a apărea.

„În schimb, acești stâlpi de rău augur de gaz și praf cu nuanțe de plumb strălucesc la marginile lor, sugerând activitatea din interior.” a explicat NASA.

Mii de stele noi în Nebuloasa Tarantulei

În imaginile lansate de NASA în septembrie, nebuloasa 30 Doradus poate fi văzută în toată splendoarea ei.

Supranumită Nebuloasa Tarantula, este preferata astronomilor care studiază formarea stelelor, deoarece este una dintre cele mai mari și mai strălucitoare regiuni de formare a stelelor din cele mai apropiate galaxii ale Căii Lactee.

Nebuloasa Tarantula este situată la 161.000 de ani lumină depărtare în galaxia Marelui Nor Magellanic. Își trage numele de la filamentele lungi și prăfuite, care seamănă cu picioarele de păianjen în imaginile mai vechi.

Telescopul James Webb, totuși, surprinde grădinița stelară cu noi niveluri de claritate, prezentând zeci de mii de stele tinere nevăzute până acum, care au fost învăluite anterior în praf cosmic.

Galaxia fantomă iconică

Această imagine uimitoare este a așa-numitei Phantom Galaxy (M74). Capacitatea lui Webb de a capta lungimi de undă mai mari de lumină permite oamenilor de știință să identifice regiunile de formare a stelelor din galaxii ca aceasta.

Această imagine dezvăluie mase de gaz și praf în brațele galaxiei și un grup dens de stele în inima acesteia.

Prima imagine directă a unei exoplanete îndepărtate

NASA a lansat, de asemenea, observații fără precedent ale unei planete din afara sistemului nostru solar, folosind puternica privire în infraroșu a telescopului spațial James Webb pentru a dezvălui noi detalii pe care telescoapele de la sol nu le-au putut detecta.

Imaginea exoplanetei HIP 65426 b, o gigantă gazoasă de aproximativ șase până la 12 ori masa lui Jupiter, este prima dată când telescopul Webb realizează o imagine directă a unei planete dincolo de sistemul solar.

„Acesta este un moment de transformare, nu doar pentru Webb, ci și pentru astronomie în general”, a spus Sasha Hinkley, profesor asociat de fizică și astronomie la Universitatea din Exeter din Marea Britanie, care a condus aceste observații.

Potrivit NASA, realizarea de imagini directe ale exoplanetelor este o provocare, deoarece stelele sunt mult mai strălucitoare decât planetele.

Situat la 355 de ani lumină de Pământ, HIP 65426 are o vechime de aproximativ 15 până la 20 de milioane de ani, în comparație cu Pământul nostru vechi de 4,5 miliarde de ani.

Este de 100 de ori mai departe de steaua gazdă decât este Pământul de Soare, așa că este suficient de departe de stea încât Webb ar putea separa cu ușurință planeta de steaua din imagine. Dar este, de asemenea, de peste 10.000 de ori mai slabă decât steaua gazdă în infraroșu apropiat și de câteva mii de ori mai slabă în infraroșu mijlociu.

„Obținerea acestei imagini a fost ca și cum ai săpa pentru o comoară spațială”, a spus Aarynn Carter, cercetător postdoctoral la Universitatea din California, Santa Cruz, care a condus analiza imaginilor.

„La început tot ce am putut vedea a fost lumina stelelor, dar cu o procesare atentă a imaginii am putut să îndepărtez acea lumină și să descopăr planeta”.

Jupiter și sateliții săi așa cum nu i-ați văzut niciodată

Oamenii de știință de la NASA au lansat și noi fotografii ale celei mai mari planete din sistemul solar, descriind rezultatele drept „destul de incredibile”.

Telescopul James Webb a făcut fotografiile în iulie, surprinzând vederi fără precedent ale aurorei de nord și de sud a lui Jupiter și ale brumei polare învolburate. Marea Pată Roșie a lui Jupiter, o furtună suficient de mare pentru a înghiți Pământul, iese în evidență strălucitor alături de nenumărate furtuni mai mici.

O imagine cu câmp larg este deosebit de spectaculoasă, arătând inelele slabe din jurul planetei, precum și două luni mici pe un fundal de galaxie strălucitor.

„Nu l-am văzut niciodată pe Jupiter așa. Este destul de uimitor”, a spus astronomul planetar Imke de Pater de la Universitatea din California, Berkeley, care a ajutat la conducerea observațiilor.

„Ca să fiu sinceră, nu ne-am așteptat să fie atât de bun”, a adăugat ea într-un comunicat.

Imaginile în infraroșu au fost colorate artificial în albastru, alb, verde, galben și portocaliu, potrivit echipei de cercetare SUA-Franceză, pentru a scoate în evidență caracteristicile.

Alte descoperiri: cum evoluează galaxia roată

Cele mai recente imagini vin la doar câteva săptămâni după ce un alt lot de imagini surprinse de echipa lui James Webb ne-a arătat galaxia Cartwheel în profunzime mai mare, făcându-ne un alt pas în înțelegerea noastră a universului, arătându-ne ce se întâmplă după ciocnirea a două galaxii.

Privind prin praful cosmic creat de coliziunea cu camerele sale cu infraroșu, telescopul ne-a oferit o imagine a modului în care galaxia Cartwheel se schimbă după ce s-a ciocnit cu o altă galaxie mai mică cu miliarde de ani în urmă.

Oamenii de știință cred că Galaxia Cartwheel, o galaxie cu inelare la mai mult de 500 de milioane de ani lumină de planeta noastră, numită pentru inelul său interior strălucitor și inelul exterior colorat, a făcut odată parte dintr-o spirală mare precum Calea Lactee înainte ca o altă galaxie să treacă prin ea.

Aspectul galaxiei, care le-a amintit oamenilor de știință de o roată de căruță, se datorează acestei coliziuni de mare viteză, potrivit NASA. Din centrul ciocnirii, cele două inele ale galaxiei s-au extins spre exterior, creând această formă inelară rară.

Oamenii de știință nu au reușit niciodată să vadă clar în haosul galaxiei Cartwheel și să-i dea sens.

Telescopul spațial Hubble a scanat galaxia înainte, dar cantitatea de praf din jurul galaxiei Cartwheel a împiedicat telescopul să observe fenomenele care se desfășoară în galaxie.

Dar acum, datorită camerelor cu infraroșu ale telescopului James Webb, oamenii de știință pot observa centrul luminos al galaxiei.

Pentru a face acest lucru, o imagine este creată prin combinarea camerei cu infraroșu apropiat (NIRCam) de la Webb și a instrumentului cu infraroșu mediu (MIRI), care sunt capabile să vadă prin praf și să dezvăluie lungimi de undă ale luminii care sunt imposibil de văzut. observa în condiții de lumină vizibilă. .

Imaginea rezultată arată formarea stelelor ca urmare a ciocnirii galaxiilor – un proces care nu este încă pe deplin înțeles.

Miezul strălucitor din centrul galaxiei conține praf fierbinte, spune NASA, cele mai luminoase zone găzduind grupuri de stele tinere gigantice.

Totuși, ceea ce puteți vedea pe inelul exterior este formarea de noi stele.

Galaxia Cartwheel este încă în curs de schimbare și va continua să se transforme, promițând să dezvăluie mai multe secrete despre modul în care galaxiile evoluează în timp, chiar dacă ar putea dura miliarde de ani.

Succesorul telescopului spațial Hubble de 10 miliarde de dolari (9,4 miliarde de euro) de la NASA și Agenția Spațială Europeană a decolat pe 25 decembrie 2021 și observă cosmosul în infraroșu încă din vară.

Oamenii de știință speră să vadă zorii universului cu Webb, revenind pe vremea când primele stele și galaxii s-au format acum 13,7 miliarde de ani.

Observatorul este situat la 1,6 milioane de km de Pământ.

.

Add Comment