Culori de pietre prețioase

Pietrele prețioase sunt disponibile în toate culorile spectrului. În timp ce safirele, rubinele și smaraldele sunt cele care ne vin în minte în primul rând atunci când ne gândim la o piatră prețioasă colorată, există atât de multe alte pietre prețioase colorate frumoase de luat în considerare. Chiar și în rândul pietrelor prețioase asociate în mod normal cu o singură culoare, există gradații și variații ale acestora. Un safir, de exemplu, vine în multe nuanțe diferite de albastru, în funcție de locul de unde provine. Dar safirele pot veni, de asemenea, în roz, galben și verde.

Cele mai apreciate pietre prețioase colorate sunt în cele mai profunde și mai bogate nuanțe ale culorii. În timp ce safirele pot varia de la albastru pal până la aproape negru, cele mai valoroase sunt de un albastru bogat și profund. Același lucru este valabil și pentru rubine. În timp ce și acestea pot avea o gamă de culori de la palid la foarte întunecat și tulbure, cea mai valoroasă culoare este ceea ce se numește sânge de porumbel, un rubin roșu-sânge intens, care este extras în ceea ce a fost odată cunoscut sub numele de Burma.

Cele mai scumpe smaralde sunt de un verde intens, deși smaraldele în sine vin într-un spectru larg de nuanțe, de la verde-gălbui la verde-albastru. Toate pietrele prețioase colorate, precum și pietrele prețioase transparente, depind de tăierea și lustruirea expertă pentru a pune în evidență culorile în toate subtilitățile și strălucirea lor.

În general, cu cât culoarea este mai profundă și mai bogată, cu atât piatra este mai valoroasă. Cele mai bune ametiste vor fi de un violet închis, regal. Un ametist de culoare mai deschisă pur și simplu nu este la fel de valoros.

Dar mulți oameni preferă aceste gradații de culoare mai deschisă sau mai închisă. Și, ele tind să fie mai accesibile. Un ametist de culoare ușor mai deschisă este mult mai ușor de obținut decât culoarea “ideală”, dar este totuși o piatră prețioasă frumoasă.

În mod ciudat, diamantele sunt evaluate în funcție de cât de incolore sunt. Cu cât este mai puțin colorat, cu atât mai mare este gradul de diamant. Cu excepția cazului în care, desigur, este vorba de o culoare definită, cum ar fi un diamant roz sau un diamant canar. Acestea sunt aproape la fel de apreciate ca un diamant aproape incolor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*