Epoca paleolitică

Ca specie, ne place să ne împodobim cu bijuterii, machiaj, accesorii pentru păr. O facem acum pentru a ne îmbunătăți aspectul, pentru a atrage un partener și pentru că pur și simplu ne face să ne simțim bine în pielea noastră. Unele forme de podoabă sunt simbolice – cum ar fi verighetele de nuntă. Sau sunt folosite pentru a face o declarație despre stilul nostru de viață, cum ar fi piercingurile multiple și cerceii.

V-ați întrebat vreodată care sunt originile unei astfel de autodecorații? A existat o semnificație în spatele ei? Sau am început pur și simplu să purtăm mărgele, coliere și cercei pe măsură ce conștiința noastră de sine a crescut și pe măsură ce am evoluat?

Știm că primele bijuterii formate din bucăți de oase, scoici și alte podoabe personale au apărut în morminte în urmă cu aproximativ 40.000 de ani. Ideea că există o viață de apoi și credința în spirite atât bune, cât și rele, a dat naștere la mijloace de a atrage spiritele bune și de a le îndepărta pe cele rele.

Oamenii se protejau de spiritele rele cu podoabe sub formă de coliere sau brățări și se străpungeau cu aceleași oase și scoici pentru a avea în permanență aceste amulete asupra lor. În această perioadă, oamenii au început, de asemenea, să își picteze corpul cu ocru roșu, ceea ce poate fi considerată cea mai veche formă de machiaj. De asemenea, au început să-și tapeteze ochii cu kohl pentru a se proteja împotriva forței cunoscute sub numele de “Ochiul rău”.

Chiar și astăzi, multe bijuterii iau forma unor amulete. Oamenii poartă cruci în jurul gâtului, sau Steaua lui David, sau poartă un inel claddagh – toate pentru a atrage norocul sau pentru a alunga ghinionul. Există și mai multe reveniri la această primă formă de magie, cum ar fi un picior de iepure norocos sau un bănuț norocos. Sau avem adesea amulete mai puțin cunoscute, mai personale, care au o semnificație doar pentru noi, dar care sunt purtate în continuare ca amulete și talismane de noroc.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*