Fluorescență

Suntem cu toții familiarizați cu cei 4C ai diamantelor – tăietura, culoarea, claritatea și greutatea în carate. Dar diamantele posedă, de asemenea, o calitate numită fluorescență, care face parte din evaluarea și aprecierea unui diamant. Aceasta se numește de fapt foto-luminescență și este cauzată de cantități mici de bor chimic din diamant. Aceasta este activată de lumina UV.

Este clasificată în funcție de cât de mult albastru există în diamant – Niciuna, slabă, medie, albastru mediu, albastru mediu, puternic, albastru puternic și albastru intens. La un moment dat, aceasta era o calitate foarte apreciată la un diamant, iar cererea pentru un diamant alb-albastru era mare. Albastrul indica fluorescența diamantului, în timp ce albul era o referință la culoarea generală a corpului pietrei. Acest lucru a scăzut în timp, deoarece preferințele consumatorilor s-au îndreptat către pietrele mai incolore.

Este posibil ca valul preferințelor publicului să se întoarcă la diamantul alb-albastru, dar trebuie să vă asigurați, atunci când cumpărați un diamant, că îl examinați în diverse condiții, cum ar fi lumina soarelui și lumina fluorescentă, precum și lumina neagră a unui bijutier. Unele diamante cu o calitate fluorescentă pot deveni încețoșate la lumina zilei sau chiar să strălucească pe ringul de dans!

Diamantele incolore au devenit din ce în ce mai rare și mai scumpe. Calitățile de culoare de la D (impecabil) la G vor fi greu de găsit la un preț rezonabil. Dacă cumpărați un diamant cu un grad de culoare H sau mai mare, o anumită fluorescență poate fi de fapt un atribut bun pentru acesta și poate crește valoarea și atractivitatea pietrei, deoarece fluorescența albastră poate compensa orice alte gradații din piatră, cum ar fi un ton gălbui.

Deși unele diamante au o fluorescență galbenă sau portocalie, majoritatea bijutierilor de renume vă vor recomanda să nu cumpărați un diamant cu această calitate, cu excepția cazului în care cumpărați un diamant colorat în aceeași nuanță, deoarece o fluorescență similară va spori și intensifica acea culoare.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*