În ciuda presiunii atmosferice scăzute, turbinele eoliene ar putea funcționa efectiv pe Marte

Marte ar putea să nu fie primul loc la care te gândești când te gândești unde ar putea fi utilă energia eoliană. Există furtuni de praf de o magnitudine similară cu orice poate aduna Pământul și au fost responsabili pentru moartea multor tehnologii pe care am trimis-o pe Planeta Roșie de-a lungul anilor. Cu toate acestea, forța acestor furtuni este suficientă pentru a ridica câteva particule de praf în aer, care în cele din urmă învăluie panourile solare în această tehnologie. Oamenii de știință au crezut că nu are suficientă putere pentru a fi util pentru orice. Cu toate acestea, o nouă lucrare contestă această presupunere și arată că energia eoliană ar putea fi utilă pe Marte.

Există, totuși, câteva avertismente în această declarație. Prima este că această cercetare se bazează mai degrabă pe modele climatice decât pe date reale ale vântului în multe locații. Un altul este că ar fi potențial util doar în anumite locuri, deși acele locuri sunt oricum unele dintre cele mai interesante din punct de vedere științific.

Interesul științific este un factor major al eforturilor de explorare a planetei Marte. Perspectiva tentantă de a găsi potențial viață dispărută (sau existentă) pe una dintre planetele noastre surori a fost visul generatorilor de exploratori spațiali. Majoritatea acestor exploratori doresc să împingă o misiune umană de a face cât mai multă știință posibil în cel mai scurt timp – roboții pur și simplu nu sunt la fel de eficienți ca exploratorii umani.

Ștergeți astăzi toate anunțurile despre univers

Alăturați-vă Patreon-ului nostru cu doar 3 USD!

Obțineți o experiență fără reclame pe viață

Dacă alegem să folosim energia eoliană pe Marte, s-ar putea să avem dificultăți la aterizarea turbinelor dacă acestea sunt prea grele.

Dar pentru a avea o misiune umană, trebuie să existe suficientă putere la locul misiunii pentru a susține viața și a satisface nevoile de bază ale misiunii. În majoritatea publicațiilor științifice, aceste nevoi sunt satisfăcute de două surse de energie: nucleară și solară.

Solarul este una dintre cele mai comune surse de energie de pe Marte, de aceea atât de multe misiuni cad pradă inevitabilei pături de praf care le blochează rețelele solare. Dar are câteva dezavantaje distincte. Este disponibil doar într-un anumit procent al zilei, iar aceste procente variază în funcție de locația și momentul anului marțian. Trimiterea capacității necesare de stocare a energiei pe Marte pentru a susține o misiune cu echipaj doar din energia solară este extrem de costisitoare, așa că este nevoie de o sursă alternativă de energie de bază.

Energia nucleară umple acest gol pe Planeta Roșie și pe Pământ. Cu toate acestea, în timp ce omenirea a mai operat reactoare nucleare la scară mică pe alte planete, a avea unul suficient de mare pentru a furniza putere de bază pentru o misiune cu echipaj este cu totul altceva. Există o mulțime de pericole în operarea unuia, mai ales în condiții precum cele de pe suprafața marțiană, ca să nu mai vorbim de necunoscutele despre cum să aterizezi unul pe suprafața sa în primul rând.

A trăi pe Marte este un trop popular în comunitatea de explorare a spațiului. Dar nu va fi ușor.

Ca atare, o sursă alternativă de alimentare de bază ar fi utilă. Vântul a fost în mare măsură ignorat din cauza percepției generale că atmosfera marțiană este prea rară pentru a furniza puterea necesară. Dar cercetările despre cum să profităm la maximum de energia eoliană aici pe Pământ a condus la îmbunătățiri tehnologice care ar putea face din aceasta o sursă de energie mai viabilă pe Marte.

În primul rând, ar fi util să înțelegem puterea oferită de vântul pe Marte. Pentru a face acest lucru, cercetătorii de la NASA, UC Boulder și din alte părți au apelat la Mars Global Climate Model (GCM). GCM prezice viteza vântului pe suprafața marțiană, precum și densitatea acestui vânt. De acolo, cercetătorii au putut calcula cât de multă putere furnizează, în medie, cel puțin.

Ei fac, de asemenea, câteva puncte interesante de luat în considerare atunci când ne gândim la parcurile eoliene de pe Marte. În primul rând, viteza vântului crește dramatic chiar și la 50 m deasupra solului pe Marte. Astfel, dacă o viitoare misiune intenționează să folosească energia eoliană, este de preferat să construim turbine eoliene mari decât turbine eoliene mai aproape de sol, chiar dacă acest lucru necesită depășirea unor provocări tehnice suplimentare.

Scott Manley vorbește despre turbinele eoliene de pe Marte.
Credit – Canalul YouTube Scott Manley

Un altul este că vântul oferă o folie bună pentru energia solară pe planeta roșie. De exemplu, radiația solară scade semnificativ în timpul furtunilor de praf, dar puterea eoliană crește în aceste perioade. În plus, nopțile mai lungi de iarnă pe Planeta Roșie fac ca energia eoliană să depășească energia solară ca sursă potențială de energie.

În special, acest al doilea punct este valabil pentru latitudinile medii până la polare, unde se găsesc unele dintre cele mai interesante situri științifice (adică cele care conțin apă). Deci, pentru bazele situate acolo, o combinație de energie solară și eoliană este combinația optimă și sigură de putere, fără a fi nevoie deloc de nucleare potențial periculoase.

Folosirea unei resurse subestimate, cum ar fi vântul de pe Marte, poate întoarce capetele în comunitatea de explorare a spațiului. Dar omenirea va avea nevoie de fiecare gram de putere pe care o poate obține de la cea mai mică greutate posibilă dacă intenționează cu adevărat să trimită oameni pe Marte. Acest studiu este un alt pas către înțelegerea modului cel mai bun de a face asta.

Află mai multe:
Hartwick şi colab. – Evaluarea potențialului resurselor eoliene pentru viitoarele misiuni umane pe Marte
UT – Fără apă sau viață, geologia de pe Marte este condusă de vânt
UT – Diavolii de praf și vânturile puternice produc ceață constantă pe Marte
UT – Phoenix’s Telltale spune totul despre vânturile și vremea de pe Marte

Poza principală:
Parc eolian de pe Pământ.
Credit – Imagini din domeniul public de la Pixabay

Add Comment