
Primele forme de bijuterii erau obiecte pe care primii oameni le găseau în mod natural, cum ar fi scoici sau bucăți de oase. Locurile de mormânt timpurii au dezvăluit, de asemenea, că omul preistoric își îngropa morții cu flori și cu mărgele de fildeș sculptate. Confecționarea acestor mărgele primitive ar fi durat cel puțin o oră fiecare.
Omul timpuriu ar fi putut găsi, de asemenea, bucăți de turcoaz care se găseau în mod natural în zone din Turcia și America de Nord. Vârtejurile perlate găsite în interiorul unui abalone sau al unei scoici ar fi fost, de asemenea, folosite ca bijuterii.
De asemenea, este posibil să fi găsit primele tipuri de pietre prețioase sub formă de cristale naturale, cum ar fi cuarțul sau diamantele. Cristalele sunt substanțe solide în care moleculele sunt aranjate într-un mod simetric și, în general, se încadrează într-una dintre cele șase forme:
Cristalele izometrice, sau cubice, au forma unor blocuri și sunt simetrice. Un exemplu de cristal izometric ar fi pirita. Aceasta mai este numită și aurul prostului, deoarece are o culoare galbenă metalică sau arămie asemănătoare aurului.
Tetragonal, unde cristalele au forma unor prisme cu patru fețe și piramide. Un exemplu de cristal tetragonal este zirconul.
Cristalele hexagonale au forma unor prisme cu șase fețe sau piramide. Un exemplu de acest tip de cristal este berilul, care include pietre prețioase precum smaraldul și acvamarinul.
Cristale ortorombice. Un exemplu de cristal ortorombic este topazul. Topazul poate veni într-o varietate de culori, deși cea mai apreciată este o culoare chihlimbarină profundă. La un moment dat, topazul a fost mult mai valoros, până când au fost descoperite vene bogate de topaz în Brazilia, ceea ce a devalorizat piața.
Cristalele monoclinice sunt scurte și butucănoase, cu fețe înclinate la fiecare capăt. Printre cristalele monoclinice se numără și gipsul.
Cristalele triclinice sunt de obicei plate, cu muchii ascuțite, dar fără unghiuri drepte. Fiecare cristal are trei axe inegale. Un exemplu de cristal triclinic este feldspatul.
Leave a Reply