Napoleon colier de diamante

Una dintre cele mai spectaculoase bijuterii cu diamante din cadrul Smithsonian Insitution este colierul Napoleon. Se crede că a fost inițial deținut de Ecaterina cea Mare a Rusiei, dar a fost oferit de împăratul Napoleon al Franței celei de-a doua soții a sa, Marie-Louise de Austria, la nașterea fiului lor în 1811. Colierul cu set de argint și aur conține 172 de diamante cu o greutate de 275 de carate – 28 de diamante ovale și cu tăietură pernă, atârnând 19 diamante ovale și în formă de pară cu tăietură briolet și accentuate de diamante mici, rotunde și motive cu diamante, într-o montură de argint și aur. Diamantele sunt tăiate în stilul “old mine”, precursorul tăieturii moderne cu briliant, și au un grad ridicat de foc (sclipiri de culoare pe măsură ce piatra se mișcă în lumină), dar mai puțină strălucire din cauza refracției mai reduse a luminii prin partea superioară a pietrei.

Colierul are o greutate totală estimată a pietrelor prețioase de 275 de carate, iar cel mai mare diamant unic de pe el cântărește aproximativ 10 carate. Când Marie-Louise a murit în 1847, colierul a fost dăruit cumnatei sale, arhiducesa Sofia de Austria, care a îndepărtat două pietre pentru a scurta colierul. Au fost confecționați cercei cu cele două pietre îndepărtate, a căror proveniență nu se cunoaște.

În 1872, colierul a fost lăsat moștenire fiului Arhiducesei, Arhiducele Karl Ludwig al Austriei. În 1948, nepotul arhiducelui Ludwig, prințul Franz Joseph de Liechtenstein, a vândut colierul unui colecționar francez, care l-a vândut apoi lui Harry Winston în 1960. Marjorie Merriweather Post a obținut colierul de la Winston și l-a donat instituției Smithsonian în 1962.

Este dificil să evaluezi o astfel de piesă pe piața de astăzi. Cu toate acestea, în 1993, casa de licitații Christie’s din Geneva a vândut un alt colier pe care Napoleon i l-a dăruit Mariei-Louise și care era compus din rubine și diamante. Acest colier s-a vândut cu 13 milioane de dolari.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*