Pietre prețioase comune și mai puțin frecvente

Pietrele prețioase ne pot tăia respirația atunci când le vedem. Cine nu a văzut vreodată un inel frumos cu diamant sau safir și nu a exclamat după el? Este doar frumusețea lor cea care le face atât de valoroase? De ce altceva sunt ele valoroase pentru noi?

Majoritatea pietrelor prețioase sunt minerale care apar în mod natural în pământ. Cel mai comun este cuarțul, care este alcătuit din siliciu și oxigen, două dintre cele mai comune substanțe chimice sau substanțe de pe planetă. Chiar dacă cei mai mulți oameni nu găsesc astfel de cristale decât dacă le caută în mod special, ele sunt totuși relativ comune în lumea pietrelor prețioase.

O calitate care determină valoarea unei pietre prețioase este cât de rară este aceasta. Un diamant, crezi sau nu, este de fapt o piatră prețioasă mai comună. Cu toate acestea, vânzările și distribuția diamantelor sunt strict controlate, ceea ce menține cererea pentru diamantele de orice caracteristică la o valoare ridicată. Cu siguranță, diamantele perfecte, fără cusur, sunt cu adevărat rare, dar diamantele în sine nu sunt deosebit de rare.

Alte pietre prețioase sunt mult mai rare, cum ar fi safirele și rubinele, care fac parte din familia de minerale beril. Rubinele sunt mai rare decât safirele, iar culorile de calitate superioară la ambele sunt extrem de rare.

Un mineral numit benitoit se găsește doar în valea San Benito din California, unde se găsesc doar câteva sute de carate din el în fiecare an. Este piatra prețioasă a statului California și este un cristal de formă hexagonală. Poate fi tăiat și șlefuit pentru a produce bijuterii din pietre prețioase de culoarea safirului.

Unele pietre prețioase sunt chiar mai rare decât bentitoitul. Ele sunt atât de rare, încât există doar trei sau patru în lume. Iar locația în care a fost găsită piatra prețioasă poate face și ea o mare diferență. În timp ce peridotul este o piatră prețioasă destul de comună, au fost descoperite de fapt câteva carate de peridot într-un meteorit, ceea ce face ca aceasta să fie una dintre cele mai rare pietre prețioase din toate timpurile!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*