Pietrele prețioase sunt cristale minerale

Ce sunt în mod specific pietrele prețioase și pietrele prețioase? Cunoaștem câteva dintre cele mai comune – smaralde, rubine, safire și diamante. Dar ce sunt ele mai exact, cum sunt fabricate și de ce le prețuim atât de mult?

Societatea Internațională de Geme definește o piatră prețioasă ca fiind “un mineral care a fost ales pentru frumusețea și durabilitatea sa, apoi tăiat și șlefuit pentru podoaba umană”.

Majoritatea pietrelor prețioase sunt minerale. Altele, precum perlele sau chihlimbarul, sunt create din organisme vii. De obicei, pietrele prețioase au o culoare care reflectă alte elemente naturale pe care le considerăm frumoase sau valoroase. Smaraldele oglindesc verdele luxuriant al vieții plantelor, safirele sunt culoarea cerului, iar rubinele sunt de un roșu sângeriu bogat. Există variații de culoare la toate aceste pietre prețioase, desigur, și la diamante, dar acestea sunt culorile asociate în mod normal cu ele. Diamantele pot veni și ele în culori, diamantele roz și canare fiind variante foarte apreciate.

Majoritatea pietrelor prețioase sunt dure și durabile, deși perlele pot fi ușor deteriorate, la fel ca și opalele și pietrele lunii. De obicei, o piatră prețioasă trebuie să fie suficient de durabilă pentru a fi purtată ca podoabă, dar altele, deși sunt prea moi pentru a fi purtate, sunt apreciate de colecționari. Perlele se pot dezintegra în cele din urmă, chiar dacă tot ce faceți este să ștergeți praful de pe ele. Iar dacă pulverizați fixativ sau parfum pe ele, acest lucru poate, de asemenea, să vă deterioreze perlele.

Opalele sunt foarte apreciate pentru frumusețea și focul lor și fac bijuterii rafinate, dar sunt extraordinar de sensibile la deteriorare. Ele se pot sparge ușor dacă sunt scăpate. Și există o poveste despre o femeie care a purtat o broșă din opal la o petrecere de sărbători. Când a părăsit căldura petrecerii pentru a pleca și broșa a resimțit scăderea bruscă a temperaturii, aceasta s-a spart, la fel ca un pahar care a fost încălzit și apoi răcit prea repede.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*