Stiluri de tăiere a diamantelor

Dragostea noastră pentru diamante și admirația față de focul și strălucirea lor au dat naștere la multe tăieturi diferite de diamante. În timp ce încă mai vedem unele dintre primele stiluri de tăieturi de diamante – cum ar fi tăietura rotundă și cea de smarald, astăzi există mult mai multe tăieturi, unele dintre ele fiind brevetate de designerii lor și costând sute de mii de dolari.

Cea mai populară tăietură pentru un inel cu diamant din zilele noastre este în continuare tăietura rotundă, strălucitoare. Aceasta a fost dezvoltată în secolul al XVII-lea în Veneția. Este în continuare preferată atunci când cristalul brut este în formație de octaedru. Chiar dacă în acest proces se taie până la 50% din piatră, adesea se pot sculpta două pietre dintr-un octaedru. Pietrele cu forme mai neobișnuite sunt folosite pentru tăieturi de lux, cum ar fi diamantul în formă de marchiză, pară sau inimă. Primele diamante strălucitoare aveau 17 fațete în partea superioară a pietrei și erau numite double-cut. Acest lucru a fost îmbunătățit în curând cu pietre tăiate cu 33 de fațete și au fost numite briliante triple-cut.

În secolul al XIX-lea, odată cu dezvoltarea unor instrumente mai bune de tăiere a pietrelor prețioase, au apărut și alte inovații în ceea ce privește stilurile de tăiere a diamantelor. În 1919, Marcel Tolkowsky a combinat arta tăierii cu știința luminii și a refracției și a publicat cartea sa, Diamond Design. Aceste calcule geometrice relativ recente au fost precursoarele unei mari părți a lucrărilor de tăiere a diamantelor din prezent și au condus la alte modele matematice mai precise, concepute pentru a spori focul și strălucirea diamantelor.

În prezent, există tăieturi precum tăietura prințesă, trilionară, ovală, în formă de pară și de inimă. Unii tăietori inovatori au modelat chiar și diamante în formă de stea sau de fluture! O tăietură patentată, diamantul Ashoka, este o tăietură alungită, cu capetele rotunjite și strălucitoare, și necesită o piatră de 3 carate sau mai mare. Este o formă de diamant excepțional de frumoasă (și scumpă!). Tiffany a patentat, de asemenea, o tăietură de diamant numită Lucida cut. Este norocoasă mireasa al cărei logodnic îi oferă una dintre aceste pietre extrem de râvnite!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*